Kolfapparaat

Het beste kolfapparaat kopen? Dit zijn onze tips!

Een kolfapparaat is een waardevol hulpmiddel voor moeders die borstvoeding geven. Het stelt hen in staat om moedermelk af te kolven op momenten dat directe borstvoeding niet mogelijk is. Een kolfapparaat biedt flexibiliteit en vrijheid, zodat moeders hun melk kunnen bewaren en later aan hun baby kunnen geven. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillende aspecten van een kolfapparaat, de voordelen ervan, de verschillende typen en hoe je het beste kolfapparaat kunt kiezen.

Wat is een kolfapparaat?

Een kolfapparaat is een instrument dat is ontworpen om moedermelk uit de borsten van een moeder te verwijderen. Het werkt door middel van zuigkracht en stimuleert de melkstroom, waardoor moeders melk kunnen afkolven en bewaren voor later gebruik. Kolfapparaten kunnen handmatig of elektrisch zijn, afhankelijk van de voorkeur en behoeften van de moeder.

Oké, en wat zijn de voordelen?

Het gebruik van een kolfapparaat biedt tal van voordelen voor moeders die borstvoeding geven. Enkele belangrijke voordelen zijn:

 1. Flexibiliteit: Met een kolfapparaat kunnen moeders hun melk afkolven en bewaren, zodat anderen de baby kunnen voeden terwijl de moeder afwezig is. Het geeft moeders de vrijheid om de zorg voor de baby te delen en tijd voor zichzelf te nemen.
 2. Verlichting van Pijnlijke Borsten: Een kolfapparaat kan ook helpen bij het verlichten van pijnlijke borsten wanneer de melkproductie hoger is dan de behoefte van de baby.
 3. Stimulatie van de Melkproductie: Door regelmatig af te kolven, kan een moeder haar melkproductie stimuleren en de melkvoorziening op peil houden.
 4. Opbouw van een Melkvoorraad: Een kolfapparaat stelt moeders in staat om een voorraad moedermelk op te bouwen, wat handig kan zijn voor momenten waarop directe borstvoeding niet mogelijk is, zoals wanneer de moeder weer aan het werk gaat.

Welke verschillende soorten kolfapparaten zijn er?

Er zijn twee hoofdtypen kolfapparaten: handmatige kolfapparaten en elektrische kolfapparaten. Beide hebben hun eigen voordelen en zijn geschikt voor verschillende situaties.

 • Handmatige kolfapparaten zijn eenvoudig in gebruik en vereisen geen elektriciteit. Ze zijn draagbaar en handig voor incidenteel gebruik. Enkele voordelen van handmatige kolfapparaten zijn:
   • Portabiliteit: Handmatige kolfapparaten zijn klein en draagbaar, waardoor ze gemakkelijk mee te nemen zijn.
   • Stil en discreet: Ze produceren geen geluid en zijn discreet in gebruik, wat handig kan zijn in openbare ruimtes.
 • Elektrische kolfapparaten werken op elektriciteit en bieden meer gebruiksgemak en efficiëntie. Ze zijn ideaal voor moeders die regelmatig moeten kolven. Enkele voordelen van elektrische kolfapparaten zijn:
   • Efficiëntie: Elektrische kolfapparaten hebben vaak dubbele afkolfsystemen, waardoor beide borsten tegelijkertijd kunnen worden afgekolfd. Dit bespaart tijd en verhoogt de melkproductie.
   • Instelbare Zuigkracht: Elektrische kolfapparaten bieden vaak de mogelijkheid om de zuigkracht en het afkolfschema aan te passen aan de individuele behoeften van de moeder.

Hoe kies je het juist kolfapparaat

 • Prijs: Kolfapparaten variëren in prijs, afhankelijk van het type en de functies. Het is belangrijk om een budget vast te stellen en een kolfapparaat te kiezen dat binnen dat budget past.
 • Efficiëntie: Let op de efficiëntie van het kolfapparaat. Sommige modellen bieden snellere afkolftijden en dubbele afkolfsystemen, wat handig kan zijn als je snel wilt kolven.
 • Comfort: Comfort is van vitaal belang bij het kiezen van een kolfapparaat. Kijk naar modellen met zachte borstschilden en instelbare zuigkracht om een comfortabele kolfervaring te garanderen.
 • Gebruiksgemak: Zorg ervoor dat het kolfapparaat gemakkelijk te gebruiken en te reinigen is. Kijk naar intuïtieve bedieningsknoppen, eenvoudige montage en demontage en vaatwasmachinebestendige onderdelen voor gemakkelijk onderhoud.

De uitslag: De 10 beste kolfapparaten van 2023

1. Pectus – Automatische Dubbele Borstkolf

Maak kennis met de Pectus automatische dubbele borstkolf van Healtycares. Deze borstkolf is speciaal ontworpen om elke moeder de zekerheid te geven dat haar baby altijd de natuurlijke en gezonde voeding ontvangt die hij nodig heeft. Deze elektrische borstkolf heeft 2 standen en 9 niveaus. De massagemodus is bedoeld om de borst te stimuleren, terwijl de zuigmodus normale melkproductie bevordert. Je kunt zelf de niveaus en standen instellen die voor jou het prettigst werken. Het heeft 2 motoren, zodat links en rechts los van elkaar te bedienen zijn. Het is gemaakt van BPA-vrij materiaal en is dus helemaal veilig en gezond voor de baby.

2. Koalaa Pro Dubbele Elektrische Borstkolf

Met de Koalaa Pro Dubbele Elektrische Borstkolf voorzie je jouw kindje altijd van gezonde moedermelk. Of je nu net moeder bent geworden of weer aan het werk gaat, onze borstkolf biedt de oplossing. Met deze draadloze borstkolf kun je op elk moment van de dag melk afkolven en bewaren in de hoogwaardige PPSU babyflessen. Zo heb je altijd gezonde voeding voor je kleintje bij de hand, zelfs als je niet in de buurt bent. De borstkolf is gebruiksvriendelijk, stil en compact, en kan zelfs gebruikt worden met een kolf BH. Ontdek het comfort en gemak van de Koalaa Pro Borstkolf! De Koalaa Pro Borstkolf is zeer stil, USB-oplaadbaar en compact, waardoor je hem gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen en kunt gebruiken. De borstkolf is voorzien van een comfortabel borstschild met een diameter van 85 mm en een tunnelbreedte van 21,6 – 24 mm, dat goed aansluit op de borst voor optimale zuigkracht. Daarnaast heeft de borstkolf losdraaiende borstschilden, zodat je hem kunt gebruiken met een kolf BH. 

3. Philips Avent SCF397/11 Dubbele Elektrische Borstkolf

Maak je klaar voor een nieuwe manier van kolven met de Philips Avent SCF397/11 Dubbele Elektrische Borstkolf. Deze borstkolf combineert de perfecte combinatie van zuigkracht en tepelstimulatie, geïnspireerd op de manier waarop baby’s drinken. Het zorgt voor een optimale melkstroom en past zich aan aan de vorm en grootte van je tepel. Met de Natural Motion-technologie kun je sneller kolven en meer melk in minder tijd verkrijgen. De borstkolf heeft een zacht en adaptief siliconen kussen, dat comfortabel kolven mogelijk maakt zonder naar voren te hoeven leunen. Het persoonlijke ontwerp biedt 8 stimulatiestanden en 16 kolfstanden voor een persoonlijke ervaring. De stille motor zorgt voor discreet kolven, terwijl het minimaal aantal onderdelen en de intuïtieve installatie het reinigen en instellen eenvoudig maken.

4. Sobia® Go Comfort 

De Sobia® Go Comfort biedt jou en je baby de allerbeste verzorging met gemak en comfort. Deze handsfree borstkolf is voorzien van de nieuwste technologie en zorgt voor zorgeloos en comfortabel afkolven van moedermelk. Met 4 verschillende modi, 12 instelbare intensiteitsniveaus en een anti-terugstroomsysteem kun je de kolf precies aanpassen aan jouw wensen. Het compacte en lichte design maakt het gemakkelijk om de kolf overal mee naartoe te nemen.

5. Vulpes Goods® BabyCare handsfree borstkolf 

Met de Vulpes Goods® BabyCare handsfree borstkolf geef je je pasgeboren baby de allerbeste verzorging. Deze draagbare borstkolf biedt sterke zuigkracht, waardoor je moeiteloos moedermelk kunt afkolven. Dankzij de handsfree functie kun je vrij bewegen terwijl je kolft, zonder het apparaat vast te hoeven houden.

6. Medela Harmony Handkolf

De Medela Harmony Handkolf is een compacte, lichte en draagbare handkolf die perfect is voor onderweg of als back-up voor je elektrische borstkolf. Met het unieke twee fasen systeem, dat het natuurlijke zuigritme van je baby nabootst, biedt de Medela Harmony een comfortabele kolfervaring. Het innovatieve PersonalFit Flex borstschild zorgt voor een verbeterde pasvorm en meer melkopbrengst. Daarnaast is de kolf eenvoudig uit elkaar te halen en schoon te maken. Kolf discreet en vol vertrouwen waar en wanneer je maar wilt met de Medela Harmony Handkolf.

7. Felin Handsfree Dubbele Elektrische Borstkolf

Met de Felin Handsfree Dubbele Elektrische Borstkolf kun jij blijven doen wat je het liefst doet, terwijl je moeiteloos en efficiënt kolft. Deze compacte en stille borstkolf is perfect voor drukke moeders onderweg. Dankzij de vernieuwde microvibratie technologie kun je pijnloos kolven en tot wel 15% meer melk in minder tijd produceren. De kolf wordt geleverd met gratis 24, 21 en 19 mm borstschildverkleiners, 30 moedermelk bewaarzakjes en een waardevol E-book. Ervaar het gemak van handsfree kolven met de Felin Handsfree Dubbele Elektrische Borstkolf en geef je baby altijd de gezonde moedermelk die ze verdienen.

8. Forgoods Dubbele Elektrische Borstkolf 

De Forgoods Dubbele Elektrische Borstkolf is de ideale keuze voor pas bevallen moeders die borstvoeding geven. Met deze handige en comfortabele borstkolf kun je twee borsten tegelijkertijd kolven en twee flesjes tegelijkertijd vullen, waardoor het perfect is, zelfs voor tweelingen. De elektrische borstkolf is compact, licht en werkt snel. Dankzij de oplaadbare accu en USB-adapter kun je altijd en overal gemakkelijk opladen. Met instelbare zuigkracht, massagefunctie en een duidelijk LED-display is kolven met de Forgoods Dubbele Elektrische Borstkolf eenvoudig en efficiënt.

9. NurtureGoods Dual Efficient borstkolf 

De NurtureGoods Dual Efficient borstkolf is ons nieuwste model, en het meest innovatieve tot nu toe! We hebben geluisterd naar duizenden moeders om onze borstkolven te verbeteren en zo de meest effectieve, comfortabele en probleemloze melkafgifte te garanderen. Met de nieuwe Dual power motor kun je nu beide borsten tegelijkertijd kolven, waardoor je kostbare tijd bespaart. De pressure pulse massage technologie zorgt voor een ontspannen kolfsessie en verhoogt de melkproductie met gemiddeld 20%. De kolf heeft een verbeterde batterijfunctie en is draadloos, zodat je overal kunt kolven. Met voordelen zoals een touchscreen, geheugenfunctie, verschillende zuigkrachtniveaus en een inclusief kolfdagboek en babyflesjes, biedt de NurtureGoods Dual Efficient borstkolf alles wat je nodig hebt voor een moeiteloze melkafgifte. Kies voor kwaliteit en comfort met NurtureGoods!

10. BYER Borstkolf

Geef jouw pasgeboren baby de allerbeste verzorging met de professionele ondersteuning van de BYER Borstkolf. Deze kolf biedt een comfortabele en volledig pijnloze ervaring dankzij het zachte siliconen kussen. Met verschillende krachtstanden en 2 motorstanden kun je de kolf aanpassen aan jouw voorkeur. De BYER Borstkolf is volledig veilig in gebruik, BPA-vrij en USB-oplaadbaar. Voeg dit product nu toe aan je winkelmand en geef jouw baby altijd de beste verzorging!

Veelgestelde vragen over kolfapparaat

 1. Hoe vaak moet ik kolven?De frequentie van het kolven varieert afhankelijk van je persoonlijke behoeften en de leeftijd van je baby. Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer elke 2-3 uur te kolven.
 2. Hoelang duurt het kolven? De tijd die nodig is om te kolven kan variëren, maar gemiddeld duurt een kolfsessie ongeveer 15-20 minuten per borst.
 3. Kan ik mijn kolfapparaat delen met iemand anders? Het delen van een kolfapparaat wordt over het algemeen niet aanbevolen, omdat het risico op overdracht van ziektekiemen kan vergroten. Het is het beste om je eigen kolfapparaat te gebruiken.
 4. Moet ik mijn kolfapparaat steriliseren? Ja, het wordt aanbevolen om je kolfapparaat regelmatig te steriliseren volgens de instructies van de fabrikant. Dit helpt om een hygiënische kolfervaring te garanderen.
 5. Kan ik borstvoeding geven en kolven tegelijk? Ja, sommige moeders vinden het nuttig om te kolven tijdens het geven van borstvoeding om de melkproductie te stimuleren. Raadpleeg een lactatiekundige voor advies over de juiste technieken.

Meer inspiratie voor babyspullen in huis?

 • Boxkleed
 • Babynestje
 • Babykamer
Beste voor Baby
Logo
Compare items
 • Cameras (0)
 • Phones (0)
Compare