Oefenbroekjes

Het beste oefenbroekje kopen? Dit zijn onze tips!

Zindelijkheidstraining kan een uitdagende fase zijn voor ouders en hun kleintjes. Oefenbroekjes zijn echter een handig hulpmiddel dat de overgang van luiers naar ondergoed vergemakkelijkt. In dit artikel bespreken we de voordelen, werking en het juiste gebruik van oefenbroekjes. Bovendien presenteren we de top 8 oefenbroekjes op de markt en geven we handige tips voor een succesvolle zindelijkheidstraining.

Wat is een oefenbroekje?

Oefenbroekjes, ook wel trainingsbroekjes genoemd, zijn een speciaal type ondergoed ontworpen voor kinderen die bezig zijn met zindelijkheidstraining. Ze lijken op gewoon ondergoed, maar hebben enkele extra eigenschappen die helpen bij het opvangen van kleine ongelukjes. Oefenbroekjes zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende leeftijdsgroepen.

Is een oefenbroekje hetzelfde als een luier?

Hoewel oefenbroekjes en luiers vergelijkbare functies hebben, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen beide. Luiers zijn ontworpen om alle urine en ontlasting op te vangen, terwijl oefenbroekjes bedoeld zijn om kinderen bewust te maken van hun lichaamssignalen en hen te helpen wennen aan het gebruik van normaal ondergoed. Oefenbroekjes bieden minder absorptievermogen dan luiers, maar zijn effectiever in het helpen ontwikkelen van de zindelijkheid van een kind.

Oké, en wat zijn de voordelen van een oefenbroekje?

Het gebruik van oefenbroekjes tijdens de zindelijkheidstraining biedt verschillende voordelen. Ten eerste helpen ze kinderen om bewuster te worden van hun lichaamssignalen en het gevoel van natheid. Hierdoor kan het kind beter leren wanneer het naar het toilet moet. Oefenbroekjes geven kinderen ook een gevoel van onafhankelijkheid, omdat ze meer op gewoon ondergoed lijken dan op luiers. Daarnaast bieden oefenbroekjes ouders gemoedsrust, omdat ze kleine ongelukjes kunnen opvangen zonder dat er grote rommel ontstaat.

Wanneer zijn oefenbroekjes geschikt?

Oefenbroekjes zijn geschikt voor kinderen die interesse beginnen te tonen in zindelijkheidstraining en al enige controle hebben over hun blaas en darmen. Over het algemeen kunnen kinderen beginnen met het dragen van oefenbroekjes vanaf de leeftijd van 2 tot 3 jaar, afhankelijk van hun individuele ontwikkeling. Het is belangrijk om te onthouden dat elk kind uniek is, dus het is essentieel om hun individuele voortgang en signalen te volgen bij het bepalen van het juiste moment om met oefenbroekjes te beginnen.

De uitslag: De 8 beste oefenbroekjes van 2023

1. HappyBear – Oefenbroekje

Ontdek de laatste fase naar zindelijkheid met de vrolijke oefenbroekjes van HappyBear! Speciaal ontworpen voor kinderen die bijna geen luiers meer nodig hebben, maar nog af en toe een ongelukje hebben. Deze oefenbroekjes met schattige printjes lijken op gewone onderbroekjes, maar hebben een absorberende vulling die plasjes opvangt zonder dat de kleding nat wordt. Het waterdichte en ademende materiaal zorgt ervoor dat je kindje de ongemakkelijke nattigheid voelt, waardoor het bewustzijn wordt vergroot. Met een zachte katoenen binnenzijde en een tweelaags microvezelkern bieden de oefenbroekjes comfort en bescherming. Geschikt voor kinderen van 2 tot ongeveer 4 jaar dankzij de stretchy stof. Maak zindelijkheidstraining leuk met de HappyBear oefenbroekjes, want welk kind wil er nu niet in zo’n mooi oefenbroekje plassen? Voor extra absorptie kun je een bamboe-inlegger gebruiken. Ontdek nu de perfecte pasvorm, de waterdichte buitenlaag en het gemak voor kleine ongelukjes!

2. Zoocchini Oefenbroekjes

Maak de zindelijkheidstraining extra leuk met deze schattige set van 3 Zoocchini oefenbroekjes voor meisjes! In vrolijke kleuren zoals roze, blauw en groen en met een schattige dierenprint op de achterkant. Deze trainingsbroekjes zijn speciaal ontworpen voor de overgang van luier naar potje of wc. Met een dikke absorptielaag van dubbelzijdig badstof zijn kleine ongelukjes geen probleem. Gemaakt van zacht organic katoen, bieden deze broekjes optimaal comfort. Geschikt voor kinderen van 2-3 jaar. Ontdek de perfecte mix van stijl, functionaliteit en duurzaamheid met Zoocchini!

3. Bambino Mio

Maak de zindelijkheidstraining een feestje met dit leuke oefenbroekje van Bambino Mio! Merk je dat het tijd is voor de volgende stap en heeft je kindje nog af en toe kleine ongelukjes? Dit oefenbroekje met schattige olifantenprint maakt het oefenen niet alleen leuk voor jou, maar ook voor je kleintje. Het broekje voelt al als een echte onderbroek, waardoor de overgang naar zindelijkheid een stuk makkelijker zal gaan. Het optrekbare oefenbroekje van Bambino Mio is eenvoudig aan en uit te trekken en helpt bij de overgang van luier naar potje. Met een ingebouwde absorptielaag kan het broekje kleine plasjes opvangen en dankzij het waterdichte laagje lekt er niets door naar de kleding. Hierdoor kunnen peuters de nattigheid voelen en hoeft de kleding minder vaak verschoond te worden. Het trainingsbroekje van Bambino Mio is verkrijgbaar in verschillende maten, afhankelijk van de bouw van je kindje. Maak de zindelijkheidstraining een succes met dit comfortabele en praktische oefenbroekje.

4. My Carry Potty oefenbroekje

Maak de zindelijkheidstraining een stuk makkelijker en leuker met dit schattige oefenbroekje van My Carry Potty! Speciaal ontworpen voor kinderen van 3-4 jaar, biedt dit trainingsbroekje het gevoel van een natte broek, terwijl de buitenkant droog blijft. Het helpt kinderen om bewust te worden van kleine ongelukjes tijdens de zindelijkheidstraining, zonder dat de kleding of het bed nat wordt. Bovendien stimuleert het dragen van dit trainingsbroekje de motorische ontwikkeling, omdat kinderen leren hun broek zelf aan en uit te trekken. Met schattige dierenprint, die overeenkomt met de karakters op de My Carry Potty, seat en stool, voelt je kind zich zelfverzekerder tijdens het zindelijk worden. En het beste van alles? Deze wasbare trainingsbroekjes zijn milieuvriendelijk en besparen kosten in vergelijking met wegwerpluiers. Maak de weg naar zindelijkheid plezierig en duurzaam met My Carry Potty!

5. ImseVimse Oefenbroekje

Begeleid je kindje op een comfortabele en stijlvolle manier tijdens de zindelijkheidstraining met dit ImseVimse oefenbroekje. Het vernieuwde ontwerp biedt een perfecte pasvorm en een elastische tailleband bedekt met biologisch katoen. Met twee lagen absorberend katoen en een laag PUL beschermt dit trainingsbroekje de kleding tegen kleine ongelukjes. Het broekje laat kinderen voelen dat ze nat zijn, wat essentieel is bij de zindelijkheidstraining, ook wel bekend als ‘potty training’. Deze set bevat 2 oefenbroekjes en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Beschikbaar in maten L (9-12 kg), XL (11-14 kg), SL (13-17 kg) en Junior (16-20 kg). Ideaal voor dagelijks gebruik, maar niet aanbevolen tijdens dutjes. Binnenstebuiten wassen en drogen. Gemaakt van 100% biologisch katoen met het OEKO-TEX® Standard 100 klasse 1-certificaat voor babyproducten. Ontworpen en gemaakt in Letland.

6. Kushies oefenbroekje

Laat je kleintje op een comfortabele en stimulerende manier de weg naar zindelijkheid bewandelen met dit oefenbroekje van Kushies. Gemaakt van 100% katoen biedt dit wasbare broekje een economisch alternatief voor wegwerptrainingsbroekjes. Het maskert het natte gevoel niet, waardoor je kindje gestimuleerd wordt om naar het toilet te gaan. De waterdichte buitenlaag voorkomt lekkage. Dit broekje is ook handig voor extra bescherming ’s nachts bij het gebruik van wasbare luiers of voor momenten waarop je peuter nog wel eens een klein ongelukje kan hebben. Met een voering van polyester (80%) en viscose (20%), een 100% katoenen binnenkant en een buitenlaag van 100% nylon met polyurethaan coating, biedt dit oefenbroekje zowel comfort als functionaliteit. Laat je kleintje zelfverzekerd en stijlvol op weg gaan naar zindelijkheid met dit schattige broekje met olifantenprint.

7. Oefenbroekje Katoen van Sennes

Help je kindje op een comfortabele en stijlvolle manier bij de zindelijkheidstraining met dit katoenen oefenbroekje in de schattige eendenprint. Dit broekje is speciaal ontworpen om kleine ongelukjes op te vangen en is iets dikker dan gewone onderbroekjes. Met 3 lagen, waaronder 2 katoenen lagen en een waterdichte tussenlaag, biedt dit broekje bescherming en absorptie. Ideaal voor gebruik overdag om kleine plasjes op te vangen, maar niet geschikt voor ’s nachts. Stimuleer je kind om regelmatig naar het potje of toilet te gaan tijdens het dragen van dit oefenbroekje. Het broekje kan gewassen worden op 40 graden met color waspoeder, zonder wasverzachter en mag niet in de droger. Gebruik een inlegvel om eventuele ontlasting op te vangen. Verkrijgbaar in verschillende maten, waaronder 16+ kg met een taille/heup omtrek van 52 cm. Laat je kindje op een speelse manier de weg naar zindelijkheid bewandelen met dit praktische en schattige oefenbroekje.

8. Oefenbroekje Blije Billetjes

Laat de zindelijkheidstraining een feest zijn met dit wasbare zindelijkheids-trainingsbroekje in een exclusieve print van Blije Billetjes. Dit broekje is voorzien van een geïntegreerde 2-laagse microvezel booster en een bamboe binnen voering. Het vangt de eerste urine op, maar dient niet als een volwaardige luier. Het broekje kan in zijn geheel vervangen worden zodra het nat en/of vies is geworden. Voor gemakkelijke ontlasting opvang kunt u een inlegvel gebruiken, verkrijgbaar bij Blije Billetjes.

Tips voor succesvol gebruik oefenbroekjes

Om het gebruik van oefenbroekjes effectief te maken bij de zindelijkheidstraining, zijn hier enkele handige tips:

 1. Stapsgewijze overgang van luiers naar oefenbroekjes: Begin met het geleidelijk introduceren van oefenbroekjes door ze tijdens bepaalde momenten van de dag te dragen, zoals tijdens het spelen of voor het slapengaan. Bouw het gebruik van oefenbroekjes langzaam op totdat je kind er comfortabel mee is.
 2. Consistentie en geduld: Wees consistent in het gebruik van oefenbroekjes en geef je kind voldoende tijd om te wennen aan de nieuwe routine. Zindelijkheidstraining kan tijd kosten, dus wees geduldig en geef positieve bekrachtiging.
 3. Beloningen en positieve bekrachtiging: Moedig je kind aan en beloon succesvol toiletgebruik met complimenten, knuffels of kleine beloningen. Positieve bekrachtiging motiveert kinderen en maakt de ervaring positiever.
 4. Communicatie en betrokkenheid: Communiceer openlijk met je kind over zindelijkheid en betrek ze bij het proces. Leg uit waarom het belangrijk is en moedig hen aan om vragen te stellen. Laat ze ook betrokken zijn bij het kiezen van hun eigen oefenbroekjes.
 5. Ongevallen en schoonmaken: Verwacht dat er af en toe ongelukjes kunnen gebeuren. Wees begripvol en help je kind rustig en zonder schaamte op te ruimen. Moedig ze aan om naar het toilet te gaan wanneer ze de aandrang voelen

Veelgestelde vragen oefenbroekjes

 1. Zijn oefenbroekjes duurder dan luiers? Oefenbroekjes zijn meestal duurder dan wegwerpluiers, maar ze zijn herbruikbaar, waardoor ze op de lange termijn kostenbesparend kunnen zijn.
 2. Hoe lang duurt het gemiddeld om zindelijk te worden met oefenbroekjes? De tijd die nodig is om zindelijk te worden varieert per kind. Gemiddeld duurt het enkele maanden tot een jaar voordat kinderen volledig zindelijk zijn met oefenbroekjes.
 3. Zijn oefenbroekjes gemakkelijk schoon te maken? Ja, de meeste oefenbroekjes kunnen gemakkelijk in de wasmachine worden gewassen. Volg de instructies op het etiket voor het beste resultaat.
 4. Kan ik oefenbroekjes in de wasmachine wassen? Ja, oefenbroekjes kunnen meestal veilig in de wasmachine worden gewassen. Controleer echter altijd het waslabel voor specifieke instructies.
 5. Hebben oefenbroekjes speciale maten voor jongens en meisjes? Sommige oefenbroekjes hebben specifieke ontwerpen voor jongens en meisjes, zoals kleuren of prints, maar over het algemeen kunnen de meeste oefenbroekjes door zowel jongens als meisjes worden gedragen.

Meer inspiratie voor babyspullen in huis?

 • Boxkleed
 • Babynestje
 • Babykamer
Beste voor Baby
Logo
Compare items
 • Cameras (0)
 • Phones (0)
Compare